Inspiring Journeys from Classroom to Career: Blitz Interviews with Former DSS Trainees

30 януари 2024 / 7 мин. време за четене

От класната стая до успешна кариера: Блиц интервюта с бивши стажанти на DSS

null

Всяка година DSS организира платени стажантски програми в сътрудничество с Технически университет София, за да намали пропастта между бизнеса и образованието. Студентите с постижения в своите специалности се включват в тримесечна програма, чиято цел е да подготви следващото поколение инженери и технически директори. На най-добрите от тях се предлагат постоянни позиции в компанията. Сега част от тях са едни от най-новите ни попълнения.  

За да научим повече за нашите бивши стажанти (сега ценни колеги) и техния опит с DSS, решихме да им зададем няколко бързи въпроса. Интервюирахме четирима от тях и ето техните честни и неподправени отговори. 

Какво ви привлече към стажантската програма на DSS и как разбрахте за нея?

Габриела: Когато видях информацията за стажантската програма на DSS в моя университет, ТУ-София, веднага ме привлече възможността да работя по front-end програмиране. Много се интересувам от тази област и нямах търпение да науча повече. 

Елен: През лятото участвах в стажантска програма, организирана от Технически университет София, в който уча. Преподаватели от DSS водеха програмата, а задачата ни беше да разработим базов проект с помощта на React и TypeScript. След успешното приключване на стажа DSS ми предложи възможността да участвам в собствената им стажантска програма и така се озовах тук.

Ася: Открих възможността за стаж в моя университет и веднага осъзнах, че той може да ми осигури практически опит и знания.

Янчо: Научих за програмата на DSS от моя ментор Васил по време на практиката си в ТУ-София. Бях нетърпелив да уча и да развивам уменията си, така че възможността, която DSS предлагаше, ми се стори идеална.

Какво ви хареса в стажа и какви ползи извлякохте? 

Габриела: Това, което истински ми хареса в стажа, беше новият опит и богатите знания, които успях да придобия. Вълнуващо е, че най-накрая успях да попадна в истинска ИТ компания, да разработвам приложения в реално време, да се уча на програмиране и да си взаимоодействам с някои от най-квалифицираните ИТ кадри в бранша. 

Елен: Натрупах ценен опит в ИТ индустрията, заобиколен от професионалисти и усвоявайки нови практики, които не бяха достъпни в университетските курсове.

Ася: Оценявам предизвикателството, което стажът ми предложи. Задачата, с която трябваше да се заемем, беше интригуваща и разполагахме с всички необходими ресурси, както и с непоколебима подкрепа от нашия ментор и от екипа по време на целия процес. Получих много ценни съвети за това как да се усъвършенствам в тази област и имах възможност да науча много нови неща. И най-важното е, че стажът повиши увереността ми в уменията ми по програмиране и сега прилагам придобитите знания в почти всичко, което правя.

Янчо: Винаги имаше някой, който да ми помогне, в случай че се затрудня. Беше страхотно, че една от задачите изискваше изграждането на цялостно и завършено решение.

Какво научихте и кое беше най-вълнуващото нещо, което открихте по време на стажа? 

Габриела: След като започнах да се занимавам с програмиране и да уча в университет, най-накрая получих възможност да работя като front-end специалист като логично продължение на следването си. В тази роля имах възможност да науча и да работя с JavaScript framework React.js, което беше невероятно откритие за мен. Радвам се, че мога да продължа да изграждам портфолиото си именно с тази технология. 

Елен: Научих много нови неща и работих върху създаването на уеб приложение от нулата, което включваше интегриране на база данни с друга платформа. Освен това научих как да работя в сътрудничество с други членове на екипа и усвоих необходимите стъпки за създаване на стойностен продукт. 

Ася: В началото на програмата имах ограничен опит с прости задачи по програмиране. По време на стажа обаче придобих ценни знания, които не могат да бъдат получени другаде. Научих се как да подхождам към проблемите, за да намеря най-доброто решение по оптимален начин. Програмата също така ме запозна с нови технологии и методологии, за които не бях чувалa преди, и които вече използвам в ежедневната си работа и следване. Също така придобих увереност в собствените си умения и се почувствах комфортно да искам помощ, когато е необходимо.

Янчо: Придобих по-задълбочено разбиране за JavaScript, подобрих уменията си за работа с front-end и усвоих нови технологии.

Какво ви хареса в опита ви с екипа на DSS и вашия ментор? 

Габриела: Още от първия ден екипът на DSS ни посрещна топло, като направи всичко възможно, за да облекчи обичайните притеснения на нов човек. Моят наставник, със своята положителна комуникация и отношение, изигра огромна роля за този плавен преход от университета към офиса. 

Елен: Всички са приятелски настроени и готови да помогнат, ако имаме нужда от това. Моят ментор има наистина ефективен начин да ни обучава. Той ни показва основните стъпки за постигане на нещо, като поставяне на ясни цели и разделяне на задачите на по-малки части, и ни позволява да измислим останалото сами. Ако срещнем някакви трудности, той винаги е на разположение да ни помогне. 

Ася: Това, което ми хареса най-много, беше фактът, че получавах необходимата подкрепа от моя ментор и целия екип, когато се налагаше. Обстановката беше много гостоприемна и приятелска, а това, което ми се стори невероятно, беше, че можех да се обърна за помощ към всеки член на екипа. 

Янчо: Екипът на DSS е много приемащ и приятен.

Смятате ли, че е необходимо да се намали пропастта между образованието и бизнеса, и ако е така, как можем да го постигнем? 

Габриела: Твърдо вярвам, че тясното свързване на образованието с бизнес сектора е не просто важно, а задължително. По този начин може да се реши може би най-съществената тревога на всички студенти - осигуряването на работа в избраната от тях област. Препоръчвам всяка образователна институция, университет или училище, да предлага стажове, съобразени със специалностите на студентите. Например, ежегодно за училищата и всеки семестър за университетите, като по този начин никой няма да бъде пренебрегнат и всички ще имат равни възможности.

Елен: Смятам, че най-важният аспект, който липсва в нашето образование, са практическите уроци. Въпреки че теоретичните също са важни, университетите трябва да отделят повече внимание на практическите упражнения. За да се справят с този проблем, университетите трябва да предлагат повече стажове и възможности за студентите да практикуват уменията, придобити в теоретичните часове. 

Ася: Преодоляването на пропастта между образованието и бизнеса е от изключителна важност. Практикуването осигурява на студентите безценен досег с реални бизнес сценарии и възможност да получат насоки от опитни професионалисти. Тази връзка не само подобрява учебния им процес, но и ги подготвя за бъдещата им кариера. 

Янчо: Образованието трябва да служи на бизнес интересите, защото едното не може без другото. Няма смисъл от образование, ако то не гарантира реализация, а бизнесът е длъжен да помага на образованието, защото то има нужда от качествени инженери.

Разкажете ни нещо за себе си - с какво се занимавате през свободното си време? Дейности, хобита, спорт и т.н.? 

Габриела: Смятам себе си за човек с много хобита и неутолимо желание да научавам и да изживявам нови неща. Като студентка по компютърно инженерство се занимавам с разнообразни дейности, като например проучване на различни теми, програмиране, попълване на документи и работа със симулатори и машини. Интересите ми са разнообразни, но сред тях са и експериментирането с операционната система Windows, поправката на компютърен хардуер, поправка на автомобили и научаването на повече за начина им на работа, създаването на дизайни за моя оn-demand магазин за печат и изучаването на ядрената физика и атомни електроцентрали. 

Елен: През повечето време обичам да излизам с приятелите си. Обичам да се запознавам с нови хора и да създавам силни връзки с тях. Общуването е много важно за мен и ми помага да се мотивирам и да изграждам характера си. Обичам и да ходя на разходки сред природата, тъй като това ми позволява да поемам от красотата на нашия свят. Също обичам настолни игри, карти и видеоигри като други форми на забавление.

Ася: Когато имам свободно време, обичам да чета научнофантастични книги или да разглеждам книжарниците в търсене на нови и вълнуващи четива. Освен това обичам да ходя на фитнес като начин да се отпусна след напрегнат ден. Готвенето е друго мое занимание, което наистина ми доставя удоволствие, особено се концентрирам върху направата на печива. 

Янчо: Обичам различни физически дейности, като например бягане, фитнес и скално катерене. Освен това имам страст към роботиката и програмирането на собствени проекти.

Ако ваши приятели или колеги обмислят стажантски програми като нашата, какво бихте им казали? 

Габриела: Препоръчвам ви да опитате стаж в компанията като младши програмист. Работната среда е гостоприемна за новодошлите и дава възможност да се учите отвъд това, което се преподава в университета. 

Елен: Ще ги насърча да се "гмурнат" надълбоко, без да се замислят, тъй като това е чудесен начин да се учиш и усъвършенстваш. 

Ася: Ще им препоръчам да се запишат в програма като нашата в DSS, тъй като тя носи безценен опит с много предизвикателства. Тя позволява на студентите да усвоят нови умения в работна среда, да натрупат ценен опит и да получат достъп до полезни знания, най-добрите технологии и иновативни методологии, които биха могли да им бъдат от полза занапред. 

Янчо: Ако сте запалени по програмирането, не се страхувайте да се присъедините към програмата.

Кои са най-големите ви и смели мечти? 

Габриела: Най-голямата и най-смелата ми мечта е да направя кариера в две области. Първо, стремя се да стана водещ разработчик в екип или отличен старши софтуерен инженер, владеещ full-stack разработване на софтуер, с отлично разбиране на хардуер. Второ, надявам се да получа диплома по ядрена физика, за да мога един ден да стана ядрен физик. 

Елeн: Крайната ми цел е да създам проект, който да се използва широко от хората и да се превърне в един от най-значимите проекти в света.  

Ася: Един от най-големите ми стремежи е да работя върху модел с изкуствен интелект, по-специално в разработването на алгоритми за машинно обучение за автоматизация.

 

Сподели:

Може да харесате също:

null
11 декември 20234 мин. време за четене

Нашият управляващ директор Пламен Наков беше избран във Forbes 30 под 30

Като победител в категория "Бизнес мениджъри" Пламен е отличен в класацията на Forbes "30 под 30"!
null
30 ноември 20239 мин. време за четене

Новости от DSS от all-hands срещата на екипа през ноември 2023

Най-важните новини от последната година, актуализации за успешните проекти и вълнуващи иновации за компанията и нейните служители.